Американски прелести. Малко известни детайли за Америка

Америка е страна (или, хм, континент? 😉 ), позната в подробности на целия свят – я от холивудските филми, я от новините, я от познати имигранти. Всеки знае, че къщите се вдигат от дрърво, че за да гласуваш трябва да се регистрираш специално и че повечето бюрократични неща може да се свършат по телефона. Но има факти, които са толкова маловажни, че са малко познати, освен ако не живееш в нея. Тези факти нямат никакво значение за емигранти, за политически и каквито и да е било идеологически аргументи. Те не са копирани по света, защото не са признак за модерност, нито за антимодерност, нито ca прогрес за консумация. Те просто са.
Ето:

Вратите на къщите се украсяват с венци: през есента – с хризантеми и царевични кочанчета, през зимата – с борови клонки и коледни панделки, през пролетта – с яйца в пастелни тонове.

На градско-селските панаири популярните вкусотии са corn dog (кренвирш, обвит в пържено царевично тесто), пуешки кълки и захарен памук.

В малките градчета децата ходят на училище с колело.

През лятото правят лимонада и, седнали край пътя на групички зад грубо-скована дървена масичка, я продават на желаещите минувачи, с цел спечелване на малко собствени пари.

Традиционен подарък за учителя е (червена) ябълка, подаряванa без повод.

A през лятото по улиците обикалят закрити камиончета, изрисувани с картинки, които се спират на места и продават сладолед. Тези камиончета известяват присъствието си с проста мелодия на електронни звънчета.

На някои селски смесени магазини има табелки: За да бъдете обслужени е задължително да сте с риза и обувки. (Още не съм снимала такъв надпис за Светлина).

Любими образи: картините Christina’s World (парализирано момиче, чиито свят е полето) и American Gothic (двойка решителни фермери, съпруг и съпруга, разорили американската целина с много труд), както и наивистичните картини от едно отминало време на Линда Нелсън Сток.

Всеки знае Вълшебникът от Оз, но непозната извън страната детска класика e: Къде живеят дивите неща и супер креативният Доктор Зюс.

В България върхът на народните занаяти са чипровските килими и добруджанските каручки, а в Америка – шейкърските мебели, куилтовете, каубойските ботуши и шапки, индианските бижута от тюркоаз и гривните от конски косъм.

Диви животни, които живеят сред хората: в градските райони – мишки и пълчища катерички, в извънградските – койоти, скунксове, рисове, пуми (планински лъвове), диви пуйки и опосуми.

Ако имате колекционирани други такива малко известни детайли, може да допълвате 🙂

Свежо?

svejo_url=“https://razmisli.wordpress.com/2008/09/12/unknown-america/“;
svejo_title = ‘Американски прелести. Малко известни детайли за Америка’;
svejo_skin = „compact“;
svejo_theme = „standard“;
svejo_bgcolor = „FFFFFF“;

25 коментара

Filed under САЩ, изкуство, традиция