Дилма Русеф е новият президент на Бразилия

Но причината да се интересуваме от това не е обичайната – че личността или събитието в центъра на вниманието има българска жилка. Защото ако беше така, това е същото като да се интересуваме от себе си. За съжаление, малко хора се интересуват от нещо различно от самите себе си.

Дилма е една от най-доверените личности на Лула да Силва, сегашният президент на Бразилия, който с помощта на далновидна фискална политика и социални програми успява да превърне страната си в един от най-обещаващите икономически фактори в света, наред с другите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай). И понеже в България сегашните юпита не могат да си представят, че едно ляво управление може да бъде икономически така успешно, за тях Бразилия би представлявала възможност да попълнят дупките в икономическите си познания и особено икономическото си въображение.

Освен икономист, Дилма е прекарала най-добрите години – както имаме обичай да казваме – от живота си в съпротивата на военния режим през 60те и 70те години. Сигурно се опитвате да се сетите за такъв и не успявате. Чували сме може би за Чили и дотам. А военните режими в Латинска Америка са нещо, за което си заслужвава да разберем повече, макар и повечето да са в миналото, защото те носят много ненаучени от нас уроци и непремислени аргументи. Например, дали си струва да се приложат анти-демократични мерки в името демокрацията, за премахването на един (уж) анти-демократичен режим. Има хора, които мислят, че демокрацията така както те я разбират е толкова важно нещо, че за постигането й се налага да се приложат някое и друго преследване, мъчение и така де, убийство; а ако се наложи и повече от някое и друго. Но тези аргументи никак не се отличават от аргументите на комунистите, които в името на всеобщото благоденствие са били готови да приложат репресии и преследване за вироглавите, които не разбират какво хубаво бъдеще ги чака.

Дилма Русеф е една от тези измъчвани от военния режим, а наскоро е преодоляла и рак, както и повече или по-малко инсинуирани политически скандали. Въпреки тези сътресения, които биха белязали който и да е човек, тя има и образование на икономист и опит на администратор и министър на енергетиката, което показват и трезво и спокойно отношение към света. Изобщо, траекторията на живота й я прави една от най-силните и интересни жени, които знам.

От феминистка гледна точка Русеф е феномен не само защото е първата жена, избрана за президент на Бразилия. Имаме много такива примери, от Мирея Москосо в Панама, Виолета Чаморо в Никарагуа, Мишел Башелет в Чили и Кристина Фернандес в Аржентина. Но всички те са се издигнали благодарение на помощта, получена от политик роднина от мъжки пол – я съпруг, я баща, я нещо подобно. Русеф е може би първата, която не е имала такава помощ. Два пъти развеждана, с една дъщеря, въпреки това в началото на кампанията си и лечението за рак, се е наложило да плати малко дан на козметиката и външния вид. Да не забравяме, че става дума за Бразилия, страна, в която „данък красота“ е едно от най-важните пера в социалното приемане на една жена независимо от професията й.

Кандидатпрезидентската кампания на Дилма Русеф беше насочена към подобряване на инфраструктурата на страната и образованието – нещо, от което САЩ има какво да научат.

Докато Лула е израснал като ваксаджийче, Русеф е образована в най-добрите частни училища в Бело Оризонте и произхожда от заможно семейство (да, баща й е роден в България).  Но не е никак странно, че момиче от такова семейство се е насочило срещу военната диктатура. Такъв е пътят на мнозинството от латиноамериканските интелектуалци през 60те до 80те години, независимо от произхода им и евентуалните набедени класови интереси. Всеки, който живее в диктатура лесно може да разбере защо се получава така. Тайното име на Русеф от времето на диктатурата е било Стела („звезда“).  Прокурорът на военния режим, който я е съдил, й е дал и друго име, „Жана д’Арк“ на съпротивата.

Видеото по-горе е една от най-известните парчета на мексиканската рок-група Мана, посветени на бразилския еко и синдикален активист Чико Мендес, убит заради корпоративни и политически интереси.

Честито! 🙂

10 коментара

Filed under България, Латинска Америка, социално, феминизъм

10 responses to “Дилма Русеф е новият президент на Бразилия

  1. lilia

    Благодаря!

  2. Pingback: Реакции в българската мрежа след избора на Дилма Русеф « Intidar

  3. Pingback: Global Voices in English » Bulgaria, Brazil: Reactions to Dilma Rousseff’s Victory

  4. Pingback: Bulgaria, Brazil: Reactions to Dilma Rousseff’s Victory :: Elites TV

  5. Pingback: Bulgaria: Reactions to Dilma Rousseff’s Victory in Brazil | The Global Citizen

  6. Pingback: Global Voices 한국어 » 불가리아: 브라질 첫 여성 대통령 당선인에 대한 온라인 반응

  7. emaiv

    Много интересно, наскоро четох в Newsweek, че така хвалената социална политика на кабинета на Дилма Русев обещава всъщност нерешаването на много сериозни проблеми в бъдеще. За пример е дадено пренебрегването на провеждането на пенсионна реформа. Ето линк към статията:

    http://www.newsweek.com/2010/11/14/brazil-s-pension-problem.html

    В тази връзка, не мога да преценя дали американците са прекалено скептични към „бразилското чудо“ (поради политически и имперски интереси), или българите сме прекалено ентусиазирани от медийния образ на Дилма Русев (жена с власт, средна възраст и прочее). Лично аз съм крайно скептична към този ентусиазъм относно личността на Дилма Русев. За разлика от Ангела Меркел, която за мен лично действително представлява политик със същност, качества, позиция и мнение, госпожа Русев ми изглежда по-скоро като поредния лидер на голяма държава, който представлява повече имидж, отколкото същност. Да не забравяме още, и че тя не е „самоиздигнала се“ жена, както вие твърдите, а е най-вярното протеже и последовател на най-овластената личност в историята на Бразилия през последните години – президентът Лула де Силва. Така че аз оставам крайно скептична към феминистките и емоционални залитания по г-жа Русев. Струва ми се, по-скоро, че отново държавния и личния интерес ще управляват една голяма страна, за сметка на реформите и иновациите. Но – не е странно, изглежда, че популизмът е истинското лице на модерната политика. И нека госпожа Русев да се радва на интереса на масите и на всенародната българска любов. Аз предпочитам критикуваната и недолюбвана политика на Ангела Меркел! Дори и когато си говорим за примери за успешни жени-политици!

  8. Pingback: Global Voices em Português » Bulgária: Reações à vitória de Dilma Rousseff no Brasil

  9. Съгласна съм че Дилма е много интересна и силна личност! Благодаря за информацията!

    Моите разсъждения по темата са в друга светлина: по-скоро какво говори интереса на медиите към Дилма за самите нас българите. Ще се радвам да чуя вашия коментар.

    The New Brazilian President Dilma Rousseff and her Bulgarian Roots

    Поздрави, Милица

  10. Pingback: Бугарија: Реакции на победата на Дилма Русев во Бразил · Global Voices

Вашият коментар