Какво се вижда с третото око: Изложба в Червената Къща

За презентацията е нужен JavaScript.

Ако искате да узнаете какво видяха ромските деца това лято с третото си око – онова, фотографското – вече можете да го направите. Изложбата с работите им от работилниците се открива във вторник, 11 септември от 18:30 часа в Червената къща (зала Пеша Николова на втория етаж).

Струва си да отидете, защото снимките ще ви изненадат. Със сигурност не са това, което повечето хора си представят стереотипно какви са преживяванията и мечтите на едно ромско дете. Често дори добронамерените хора имат стереотипи,  само дето са положителни. Тези работилници и фотографиите им дават възможност те да се представят сами, вместо други да определят какви са. И те с много желание го направиха. Те искаха вие да видите техните снимки и тях самите.

Аз определено бях изненадана. И понякога ми беше много трудно.

Не знаех например как да им покажа, без да налагам гледната си точка, че бедността няма нужда да бъде скривана, защото тя може да бъде част от достойнството на техния живот. В същото време не исках да ги насочвам в стереотипа на обществото, че щом става дума за ромска махала, от снимките трябва да очакваме  да гледаме бедност.

Аз не исках да принуждавам децата да започнат да гледат на бедността като дефинираща ги, в положителен или отрицателен смисъл. Така, както тя не е дефинираща за всички останали.

Друго нещо, което ме изненада е колко много деца показват в снимките си една поетична представа за себе си. Някои от тези образи са повлияни от масовата култура около тях, така както всички ние се влияем от нея визуално.

Едната от работилницата например беше в лагер в Равда, където единственият „материал“ за  снимки бяха те самите, което те използваха прекрасно c портрети.  Те са хубави, артистични и само ако имат излаз за изява може да ви изненадат с ентусиазма си.

Те искаха да покажат и религиозните си и други емоции, важните неща в живота си. Знаехте ли например, че Жоро от Факултета има двайсетина гълъба, за които се грижи, един от които е негов любимец? Други се вгледаха в интересните шарки на оградите в махалата си, в красивите цветове на лющеща се боя и забелязаха красота в нещо незабележимо дотогава.

Има много други интересни неща в снимките им. На сайта на Работилницата Трето Око може да хвърлите око. Това, което за мен лично е интересно сега е как ще реагира публиката на техните снимки. Дали ще бъде разочарована от липсата на стереотипите, която свързват с ромите? Дали ще приеме колко си прилича животът на тези деца с живота на всички останали?  Ще очаквам да прочета евентуалните впечатления.

Изложбата ще продължи до 28 септември. Можете да използвате случая за дебата за интеграцията в образованието, който ще се проведе на същото място на 27 септември и да видите изложбата.

Вашият коментар

Filed under България, изкуство, социално

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s