Средновековни рецепти

Явно предколедното време предразполага към специални рецепти, защото напоследък блоговете блоговете пишат или това, или за коледна украса. Е, тогава ето малко средновековни рецепти като за празник (не непременно коледни).

Хипокрас – горещо вино с подправки

Хипокрасът е влязъл в Европа от Близкия Изток вследствие на кръстоносните походи и да, името му идва от Хипократ, по-точно от аптекарската торбичка наречена на последния, през която се филтрира напитката.

Приготвя се микс от смлени подправки с преобладаване на канелата. На една част канела, половин част джинджифил, четвърт мускатов орех, мелегета, каранфил и кардамон. 25 грама от това се смесват със 150 грама захар (=херцогски прах) и се разбърква с литър червено вино. Вари се на тих огън 10-15 минути, прецежда се и се консумира топло или студено до седмица (след което ферментира).

Гълъби с бадеми

4 големи гълъба с дробчета
120 г сланина
4 средни лукови глави
30 г запечен селски хляб
40 г червено вино
40 бадема
1 лъжица стрити бадеми
сол
микс подправки (мента, шафран, кимион)

Гълъбите се разделят на 4 части. Лукът се реже на тънки резенчета. Дробчетата се варят 5 минути в малко вода. Сланината се разтапя в тиган и гълъбите се запичат до златисто в нея. Добавят се лукът, солта и две лъжички от подправките. Бадемите се обелват, измиват и запичат на бавен огън няколко минути, после се захлупват и на много тих огън се варят за десетина минути.

Дробчетата се изцеждат и се смилат заедно със запечения хляб, добавя се виното. Сосът се прецежда и прехвърля в тигана с гълъбите. След като заври, пламъкът се намалява до минимум за десетина минути. При сервиране се поръсва с останалите подправки и мъничко пудра захар.

Италианска от XIV век.

Дириола – крем

Тесто за пай бризе
75 мляко
6 жълтъка
180 г пудра захар
1 лъжица канела
розова вода

Тестото се приготвя с 250 брашно, 125 г масло, 10 г вода, 5 г сол.
Брашното и маслото се смесват на студено до добра плътност. Добавя се водата в която е разтворена солта и се меси леко с връхчетата на пръстите. Оставя се на студено за два часа преди да се използва.

После се разстила един пласт от тестото на дъното на форма за торта с високи стени. Пече се за 20тина минути пълна със сух фасул за запазване на формата.  Междувременно жълтъците се разбиват със захарта, добавя се млякото и се бие до пяна. Добавя се канелата и солта. Сместа се изсипва в изпечената форма и се пече във фурната на 200 градуса за около час докато се сгъсти. Преди сервиране се поръсва с две-три лъжици розова вода.

Френски сватбен сладкиш 🙂

 

има 1 коментар

Filed under Средновековие, минало, свят, традиция

One response to “Средновековни рецепти

  1. Eli

    Вижте нещо интересно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s