Изложба на Ателие Трето око

Сигурно очаквате да разберете какво стана с идеята за ателието по фотография с деца от маргинализирани общности, за което споменах преди. То вече е факт и съм възхитена от добрите попадения в снимките, които се получиха в резултат на това. Oсъществи се с подкрепата на много хора, които ни свързаха, подпрепяха, даваха идеи и фотоапарати, даваха усмивки и ентусиазъм, даваха малко лично време и пари. Много хора се заинтересуваха от идеята – твърде много, за да бъдат изброени всички, но на които сърдечно благодаря за подкрепата – и се надяваме догодина ателието да бъде продължено по-организирано и по-добре. Патриша Ричардс, фотограф-художник и преподавател по фотография изяви желание да помогне и дори може би води ателието. Има и други идеи за развитието му. Може би дори с издаване на книга с фотографиите или друг начин за популяризиране. Ето няколко снимки за нетърпеливите (клик за по-голям размер):

Избрах тази снимка за „заглавка“ на изложбата, защото е проста и красива едновременно. Авторът е Орхан – а може би Светльо, а на смимката е Тони, току-що завършил 6 клас с пълен отличен. Тони – или въобще, идеята за едно момче от квартала – се е изправил пред една врата, която може би е залостена за него и се е замислил за това зад нея. Вратата е символична, разбира се, като всичко, което с нетърпение очакваме. Вратата е в средата на снимката, като някаква предстояща, неотменима съдбовност. Главата на Тони е наведена, но не внушава примиреност, а по-скоро вглъбяване. Xаресва ми как е наведен настрани. Както казах по време на ателието, очите винаги привличат зрителя.

Докато разглеждахме креативно декорираните руини на една сграда, при нас дойде една жена да ни пита какво правим. Щом се увери, че не сме се заели да я доразрушаваме, тя ни позволи да я снимаме. Аз също я снимах, но не ми се получи толкова добре като на Орхан. „Огнището“ отляво създава впечатление на домашен уют в цялото разрушение наоколо. Все едно че жената ни е посрещнала на прага на разрушения си дом, толкова благо гледа и в такъв контраст с разрушението. Освен това забелязахте ли как цветовете на графитите са подобни на цветовете на роклята й? Не случайно тази снимка стана любима на няколко души.

Тази снимка бе измислена, обсъдена и осъществена от екип, в който Галя (модел в случая, а иначе възхитително, отговорно и умно момиче) взе активно участие. Не си спомням кой я направи, може би Адриана. Чудесно е разделянето на полето на снимката на две части, с такъв контраст помежду им: цветове, динамика, светлосянка, идеи (смелостта на движението нагоре vs. възхищение/учудване от неговата лекота). Успех в кандидатстудентските вълнения на Галя и надявам се в бъдеще да поддържа връзка с приятелите си от Кюстендил!

Тази снимка аз също я имам, но в различен ракурс. Въобще трябва да кажа, че дори когато снимахме заедно, снимките на децата се получаваха по-добре. Защото те бяха „тамошните“,  а аз бях външният човек. Докато жителите си говореха с мен и се опитваха да разберат от мен какво смятаме да правим, те не обръщаха внимание на децата и така те можеха необезпокоявани да направят снимките както си решат, да изберат перспектива и да се доближат колкото искат. Така и в тази снимка, която е много по-изразителна отстрани отколкото фронтално, като в моя случай. Невероятно интересно е как цветовете на дрехите на бабата се повтарят в цветовете на шарените пакетчета, които тя продава, всичко в противовес на черно-бялата (по-скоро бялата) й коса и тъмната кожа. Въобще тези снимки са създадени да бъдат цветни. Те ни показват един цветен свят.

Тази е една от любимите ми снимки от фотоателието. Както си вървяхме край едни тръби, струпани на улицата, Галя изведнъж бе озарена от идеята да направи нещо креативно с тях. Подпомогната от постоянното благоразположение на Боци да служи като фотомодел, разбира се. Получи се една от най-концептуалните снимки от ателието. Смисъл: в края на тунела винаги има светлина и един Боци, който я излъчва. Тази снимка има всичко: добра графика, контраст между тъмно и светло, интересна идея зад нея…

След като ателието завърши забелязах, че сме имали една повтаряща се тема. Темата за пространството, в което се намираме и нашето отношение към него. Влизаме в нови територии или се мъчим да излезем от затворени кръгове? Изкачваме се или сме на дъното на една ниска перспектива? Снимките до голяма степен са портрети в пространство пълни с оптимизъм и в тях има много символика. Получиха се много добре.

Дали те направиха света по-добър? Не мога да твърдя нещо толкова огромно, но се надявам, че във времето ще даде самочувствие на децата-участници и инструмент в ръцете им да изявят това, което имат да кажат. Те и сега бяха много ентусиазирани от факта, че със снимките им ще бъде направена истинска изложба чак в София и много хора ще ги видят. Хайде да ги подпрепим.

Ако любопитството ви е погъделичкано и искате да видите повече снимки, заповядайте на изложбата, която се открива утре, 6 юли, от 6 часа, в Център Хаспел, ул. „Вашингтон“ 43, София. Може да се включите и във фейсбук групата на ателието, ако искате да получавате новини за нея.

6 коментара

Filed under България

6 responses to “Изложба на Ателие Трето око

 1. Ясмина

  снимките им вдъхновяват, браво за идеята!

 2. Да, и аз така мисля. Вълнуващи са. А докога е изложбата?

 3. Благодаря за съучастието! 🙂

  Изложбата ще продължи около месец, но колко точно, не знам… Струва си да се види на живо – снимките са в паспарту закачени със щипкина въженце 🙂

 4. Пуснахме малко инфо със снимките, по-късно днес ще публикувам и снимките от самото откриване…

  http://xaspel.net/2010/07/6th-july-2010-photography-by-marginalized-children

 5. Снимките са толкова красиви и има много хубави идеи скрити в тях. Поздрави още веднъж за прекрасната инициатива!

 6. съкрушително

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s