Холга

Имали ли сте Смена 8 М като малки?

Ще ви разкажа за нещо уж невинно, но – предупреждавам – е в състояние да ви доведе до пристрастяване дори повече от World of Warcraft.

Госпожица Холга не е бивша руска аристократка, а фотоапарат. А най-специалната му характеристика не е светкавичен автофокус, нито едно кило мегапиксели. Холга е от чиста платмаса (дори и обективът), напълно механичен и зависещ от вълшебствата на ръката.  Hяма никакъв контрол:  не може нито да определяте фокус, нито да сменяте бленда и скорост. Работи на постоянен режим и от фотографа не зависи почти нищо. А пластмасовият й обектив е толкова капризен и непропусклив за светлина, че не става за снимки в затворени помещения.

Средноформатен филм и квадратни снимки – с изкривявания на образа, течове на светлина, а най-честият технически фал е че както си го носите на врата, задният капак внезапно се отваря по своя инициатива и пада, излагайки филма с шедьоврите ви на унищожение. Изобретен и пуснат на китайския пазар през далечните ’80 години с цел задоволяване на потребностите на населението от любителска фотография на нищожни цени.

Ето как изглежда отвън.

А така изглежда отвътре, със зареден широкоформатен филм (с хартия отвън).

Би могло да се преположи, че с навлизането на дигитални фотоапарати на още по-ниски цени Холга ще е забравена и презряна. В края на краищата снимките с нея често излизат размазани, нефокусирани, осветени и с тъмен ореол. Отгоре това са на филм, което ще рече че трябва да имате търпението да си ги проявите сами или да ги поверите на лаборатория за цели няколко дни.

Парадоксално, но факт, вместо да изчезне, Холга става все по-популярна. Днес се намира по $15, но я има във всякакви варианти – в розово, със светкавица, дори и пинхол. Тя е на гребена на вълната, наречена low-fi (обратното на hi-fi) – непредсказуема, нестандартна и неотразяваща действителността. Макар и да се смята за фотоапарат-играчка, тя не е като фотоапаратите за деца, които каквото и да ги правиш пак ще излезе сносна снимка. Интересното предизвикалтество в нея е точно обратното: как ще заобиколиш дефектите й така че снимката да излезе просто произведение на изкуството 🙂 Размазаният фон се превръща в артистичен ефект, винетката е интересен акцент, а техническите познания вече нямат никакво значение. Всяка снимка е плод не на нарочните търсения, а на случайността, на фотографския усет и на музата на фотографията.

Та и аз се моля в храма на Холга. Въоръжена със смирение (защото снимките никога не излизат точно така, както си ги представям предварително) и с много търпение докато им дойде ред да бъдат проявени, по пътя на пробата и грешката ето резултатите:

Лодки…

гъски…

тикви…

и последният сняг.  А като доказателство, че в холгографията нищо не зависи от технически правила, ето две снимки, които са щракнати три секудни една след друга, но изглеждат съвсем различно. Някой може да хареса първата, но друг ще хареса технически несъвършената втора.

Тук има още.

Холга не е единствената low-fi приумица. Ако случайно през 80-те години сте си играли със съветски фотоапарат Ломо, трябва да знаете, че този фотоапарат сега също е на мода. При разпадането на СССР той бива преоткрит по случайност от двама австрийски студенти. Макар че ленинградската фабрика спира да го произвежда, те уреждат производството да продължи в Китай и сега е един от най-големите фото култове под името ломография . Всичко в Ломо е въпрос на експериментиране, на улавяне на момента и няма никакви правила за това какво значи „добре издържана снимка“. Цветовете – ярки и нереални, настроенията – моментни, техническата точност – без никакво значение.

А след няколко месеца и Полароид възобновява прекъснатото производство на легендарния си филм, около който също е изграден фото култ.

Чудя се дали днешните телефони с фотокамера не са утрешният Полароид: непретенциозни, несъвършени и плод на момента, но потенциално магически.

15 коментара

Filed under изкуство, класика

15 responses to “Холга

 1. полароид стартира пак?!?

  това е новина!

 2. Да, Полароид се връща, но междувременно за нетърпеливите има и Фоторама на Фуджи… 🙂
  http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_camera#Types_of_non-Polaroid_instant_cameras

 3. Eneya

  Уау.
  Като неумееща (разбирайте, нещо отвъд насочваш и цъкаш) да работи с аналогови фотоапарати съм искрено развълнувана. 🙂
  Най-малкото, все още има разлика между двата вида снимки и честно казано, дори са нетренирано око като моето, ползите са основно в отбора на аналоговите.
  А професионалистите в аналоговата фотография създават чиста поезия…

 4. Всъщност Холга, Диана, Полароид и подобните им не са точно аналогова фотография, а някакъв трети вид… Умение за работа не се изисква в това, а всичко е плод на щастливата случайност 🙂

  Някой път ще пусна и истински аналогови снимки.

 5. Eneya

  *смее се*
  Ако е за шанс, трябва да ги правят и без визьори. 🙂

 6. Охоохохохо! Всъщност при ломографията има правила. На баща ми все му даваха за награди фотоапарати, и то Смена – 8. Толкова се е и старал баща ми… Смена 8 за разлика от Смена 8М нямаше една блокировка, с която не можеш да снимаш два пъти на един кадър. И понякога ги застъпвах. Все още имам снимки на хартия и от един фотоапарат, който прави 72 кадъра на филм, който е със стандартните 36 кадъра при Смена 8. Този по едно време взе да пуска светлина и снимките излизаха с някакъв лъч на тях. Ето една, но без лъч: http://xunap.hit.bg/new_pics/n19.jpg
  Изобщо на http://xunap.hit.bg/subcomix.htm има само такива снимки. Сега изглеждат доста комични, разделителната способност е под всякаква критика.
  Значи идеята ми е, че снимането не е толкова хаотично, а се иска доста познаване на оптиката. За да фокусира човек близки обекти е добре да мери растоянието с крачки. Наличието на светломер, от тези, дето ти висят на врата дава 60% гаранция за хубава снимка. Приятелчето ми Васко Гълъбов се справяше много добре с ломографията. Ставаха добри черно-бели снимки. От 36 кадъра филм се получаваха към 30 добри.

 7. Холга е различна от Смена. Последната си е истински фотоапарат, на който може да се мести и бленда, и фокус, и скорост. На Холга нищо не може да се мести. Освен скоростта, която е или предопределената, или В. Блендата е f8. За фокуса има 4 чертички, но те не действат (обозначени графично като портрет, двама, трима, група хора – върви мери разстояние 🙂 ). А обективът е пластмасов, така че дори не може да се разчита, че скоростта на филма отговаря на стандарта си, когато е пъхнат в една Холга. Може да имаш ISO 400, но дори и скъп електронен светломер не може да ти гарантира дали филмът ще отговори разумно на дадената светлина. Оптиката на Холга не отговаря на никакви стандарти за индустрията и дори всяка една конкретна Холга е различна от която и да е нейна посестрима.

  Хей, тези твои снимки са страхотни 🙂 Знаеш ли къде мога да намеря стари съветски фотоапарати в България – дали ги има в оказиони?

 8. Леле, не допусках, че Холга е чак толкова зле!
  За старите фотоапарати не се сещам в момента, но мога да ти подаря една Смена 8. Допускам че ако се завъртиш на битака в Малашевци ще успееш да откриеш нещо. Ако издържиш на мизерията там де. Но може да питаш по разни антиквари, сигурно ще излезе нещо.

 9. аз имам ломо фишай:)

 10. Аз пък сега се забавлявам с една Чайка II, която е half-frame (както каза xunap, прави 72 кадъра на лента от 36) Много забавно занимание е!

 11. О, Полароид се завръщат?? Ако! 🙂

  Иначе Холга изглежда интересна… Всичките й дефекти стават ефекти, като им махнеш „д“-то 😉

 12. PS „Яко“, исках да кажа, а не „ако се завърнат“… ама и така става 😉

 13. Здрасти, Размишльотинке!
  На мен ми липсват твоите писаници и размишления. Дано неписането ти се дължи на заетост, а не на умора от блога. 🙂

  Коментирам тук, защото под статията за Хаити ми се струва неуместно.

  Поздрави и до скоро
  Петя

 14. ТОНИ

  АКО ВИ ИНТЕРЕСУВАТ СТАРИ ФОТОАПАРАТИ МИ СЕ ОБАДЕТЕ ТЕЛ.0889222559

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s