Тайната на Драцена

Драцена хапна таратор с моркови и зелени яйца. Без хляб. И си мислеше. От един месец валеше. Дали случайно небето не се е счупило и цялата вода в него сега се изсипва отгоре?  Всякакъв спомен за слънчевото лято вече изглеждаше смешен. Драцена сложи ухо на мидата от нощното шкафче, потънала в прах, и чу хапещия смях на водата, заклещена в нея.

После избърса с гъба сълзите си, сложи шапката с украса от маслина и излезе на улицата. Непроницаем дъжд. Локвите се вълнуваха и галеха плочките. Като далечен семафор, луната хъмкаше рагтайм и подстрекаваше към скубане на коси.

Драцена имаше тази вечер среща с Графинята. Тя й беше поръчала непремено да донесе мидата. Била от нейна почти напълно забравена любов. Графинята се надяваше, че в мидата се крие посланието за дъждовното проклятие. Докато се приближаваше до дома й, близо до бреговия маяк, Драцена забеляза стъргалото отпред. То не беше стъргало… а кръст от ковано желязо, на който бе разпънат Тлалок. Ами ако това е причината?

to be continued…

[Текстът участва в експеримента на мислидуми лЕКСПе:1/септ2009]

3 коментара

Filed under литература

3 responses to “Тайната на Драцена

  1. Ехееее, вдъхновяващ текст! Как ме радва и колко ми се ще да му отговоря! 🙂

    Благодаря, Размишльотинка, чакам с нетърпение продължението.

    А това, че Драцена е име – много интересно, и аз така я използвах: улица „Драцена“. А започнах и текст, в които Семафор и Маяк са двете котки на пенсионера И. 🙂 Ама не знам дали ще го превърна в цял текст.

    И изобщо – името Драцена е много подходящо име за лит. герой. Може ли да не мисля така, след като разказх за Хортензия. А Хортензия и Драцена могат да бъдат добри приятели.

  2. и аз с нетърпение чакам! 🙂

  3. Радвам се, че се е получило нещо що годе смислено… или поне интригуващо безсмислено. И си признавам, че се не съм измислила продължение. :)‌ Може би при следващото ЛЕКСПЕ 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s