Гола поезия и феминизъм

prettyaround51Тук често е ставало дума за поезия и особено за експерименти с поезия. Писало се е за проект за промоция на поезията, за писане на поезия без да знаеш езика, на който пишеш, а освен това тук се отбива главният поет-експериментатор на блогосферата, Мисли+думи. Затова, когато разбрах от Енея за един друг експеримент с поезия, наречен Голи думи, естествено се заинтересувах. А после се оказа, че това било известно на всички горещо явление на момента. Можете да си го намерите с лесно търсене, ако не го познавате.

Става дума за млада дама, Гери, която чете стиховете си по бельо и архивира всеки разголен поетичен клип в сайта си. Мотивът зад този подход? По думите й, модерен начин за представяне на поезията, за да достигне до публика, която иначе не би била докосната от нея. Целта – ясно и откровено заявена – е комерсиална, защото, по думите на авторката, всяка добра идея заслужава да получи такова признание. Тя се надява сайтът й да стане от най-посещаваните в България. Освен стихове по прашки там има и други отковения, клип от Гериното избиране и пробване на нов сутиен в магазин, анкети, конкурси, прес-съобщения за изявите й и писма на почитатели.

Както може и да се предполага, начинанието е предизвикало огромен интерес. Енея казва, че сред приятелите й е извикало реакции от „интересна идея“ до „курвенско“, а тя мисли, че на поезията няма да бъде обърнато внимание заради заглеждането в, хм, облеклото. Защото всъщност читателите на голите думи определено са съблазнени преди всичко от нестандартното представяне и сами си признават, че не биха се зачели в стиховете ако не беше новаторският пърформанс.

Защото това е продукт. Създаването на сайта е по идея на медиен продуцент, с който‌ Гери си сътрудничи отдавна и с който са работили в рекламна агенция, развивали са вестник и други медии. Самата тя казва, че в сайта са заключени „моят живот, мислите и чувствата ми, както и образа ми„. Така че става дума за образ, който‌ Гери култивира. Това не е събличане с цел да заинтересува за поезията хора, които по принцип не я четат. Това е на първо място събличане, в което стиховете са гарнитура, с цел постигане на този продукт. Представете си чалга, само че без мелодия.

Стиховете и събличането са пакет.  То дава главното – еротика, недостъпна и загадъчна. Но има нужда да бъде допълнено с романтичност, чувствителност, невинност, дори наивност и то идва от стиховете. Макар те да са посредствени, няма никакво значение – дори е по-добре така, защото говорят за една романтична наивна девойка next door, а не поетеса.

Ако Гери само се събличаше, нямаше да има кой знае какъв интерес – сайтове за самосъбличане бол. Ако само четеше стихове – също (защото са посредствени). Но съчетанието от двете е удар в десятката на този бизнес. Създава образ на невинна, наивна, чувствителна, недостъпна еротика. Докато чалгата представя образ на знойна опитна, фатална жена. Затова Герината е иновативна стратегия, намерила своя пазарна ниша.

Е, иновативна донякъде. Поезията е представяна в разголен вид още от класическо древно време, през средновековно арабско та до френско декадентско. Но‌ разликата между чалгата и голите думи на Гери е че нейният продукт размива границите между продуктността и автентичността. Никой не смята, че една чалга певица пее за своя собствен живот и представя наистина себе си чрез образа, който представя. A част от привлекателността на образа зад голите думи е именно защото създава впечатление за автентичност; в него виждаме истинската Гери и само нея.

Но тук възникват някои интересни феминистки въпроси. Добре ли прави‌‌ Гери да се съблича, за да привлече интерес? Експлоатирана ли е тя, след като и други печелят от нея? Какво да мислим за тези, които наричат това „курвенско“? Проява на лош вкус ли е продуктът, който създава?

Разголване на тялото по свое желание – на улицата, на плажа, на собствения си балкон – е ОК. Но ще трябва да приемем, че това важи със същата сила и за жени над 60 години. Разголване на жена с цел продажба на кола/алкохол/поезия е обективизация.

Разголване на тялото с цел изграждане на образ и последваща продажба на образа – зависи. Всеки може да продава себе си и тялото си и образа си, ако иска. Когато други те продават и от това печелят вече може да е по-проблематично.

Но всичко това само по себе си крие подмолни камъни. На първо място, както открива всяка застаряваща певица и актриса, ако тялото е неотменима част от създавания образ, който има за цел да съблазнява мъжка аудитория, той ще се счита за дефектен когато читателите забележат първите признаци на отпуснат корем. И за съжаление тогава никакви призиви за духовността на поезията й няма да помогнат. И това Е сексистко, защото поставя значението на Гери в директна зависимост от голия й сексапил.

Другият проблем идва от автентичността – от смесването на продавания образ с личността на Гери. Като следствие не само всяка клюка от личния й живот ще бъде раздухвана, но и всичко проблематично от личния й живот ще бъде заплаха за виталността на продукта. Иди убеждавай публиката, че ако, примерно де, Гери стане гадже на някой политик или мутра, нейният образ си е все така невинен и независим от имиджа на политика/или мутрата.

И последно, чуват се гласове, че ако не харесваш предлаганото от Гери си или завистлива жена, или тесногръд глупак и сексист. Замислих се по въпроса дали пък наистина от завист не харесвам хич никак Гери, стихотворенията й и целия пакет заедно с целофана.

Всъщност аз съм доста толерантна към чалгата и макар че лично не ми се нрави, много ми е трудно да кажа за нещо, че е „лош вкус“. Той е въпрос на социално позициониране. Въпреки това продуктът Голи думи мен не ме кефи. На първо място, стихотворенията както казах са посредствени, като че ли излезли от лексикона на едно средностатистическо девойче: доста изтъркани и нищо ново неказващи. Освен това съчетаването им със събличането има ефект върху гимназистите и мислещите като тях, но за останалите е нужно и малко повече. Нужен е смисъл на такова съчетание. Поне ако бяха поне еротични можех да разбера смислеността на посланието. Обаче да говориш – по прашки – за това как в живота има играчи, които печелят и играчки, които губят, това поставя Гери да играе образа на току-що изнасилена играчка. А това наистина е лош вкус.

Картичка за 8 март

Празник по магическа формула

Мъжете печелят от феминизма

Двуезична поезия

Бар и смисъл или (полу)истинските истории във виното

Увод в насилието

Оценка за мързел

Advertisements

27 Коментари

Filed under изкуство, интелектуалстване, поезия, феминизъм

27 responses to “Гола поезия и феминизъм

 1. явно и ти си получила писмо тип „как ми се ще известен блогър като тебе да пише за скромния ми сайт“… so predictable… 😉

 2. Val

  Не мисля, Лонги – по-скоро стана ‘раздумка’. Нали, Ели? (или греша?)
  Енея стартира раздумката. Ще взема да направя линк на моето писание към нейната и твоята статия, Ели (само дето с теб сме не едно мнение, а Енея защитава иновативността).

 3. Pingback: голи ли сме по бельо? « подковата на жабата

 4. Val

  Ох, горе чети „НА“ едно мнение. 🙂

 5. mislidumi

  Да, и мен не ме кефи този продукт.

  Няма нищо иновативно, прогресивно или експериментаторко в един гол задник. Изкуството изобилства от голи тела и голи думи, които са с послание, код за разгадаване на света…

  Но винаги има свине, които имат нужда от свинско развлечение и този сайт им предлага точно това.

 6. Eneya

  Хммм, харесва ми коментарът ти. Много.
  Може да се каже, че демонстрира доста прилично, че едната иновативност не е всичко.
  И си признавам, че видях под вола теле. Че доста надцених реалната ситуация.
  Но пък все пак, понякога опитът е важен. 🙂
  *усмих*

 7. Иновативно в смисъл като бизнес стратегия и привличане на клиенти. Сигурно ще е чудо за три дни.

  Май не умея да изразявам сарказъм писмено 😉

  Лонг, ами то си е predictable, че щом става дума за поезия ще пиша за явлението 🙂

 8. Да ти призная, интервюто на Делян предизвика у мен толкова силна емоционална реакция, че сама се учудих от себе си – какво толкова се възмущавам? Не съм ли претръпнала още? Чудесния ти анализ ми помогна да разбера.

 9. Предполагам, че явлението дразни преди всичко защото се представя като автентично. И затова не можеш да му възразиш, иначе или се оказваш завистлива, или недостатъчно мъж…

  Напомни ми един твой пост, за това как възхваляването на женската привлекателност от страна на мъжете може да е всъщност най-голям сексизъм, защото в момента, когато жените я загубят, губят и значението си. Но не мога да го намеря сега…

 10. Eneya

  Добре де, разбрах ти гледната точка. 🙂 Имах предвид, че съм съгласна с теб. *усмих*

 11. Eneya

  Добре де. Не съгласна с едно.
  Защо се оставяме чужди стандарти да ни ръководят. Да, Гери е обърнала сайта си на коч-парти и се разминава с това, което мислех, че е .
  Но защо женското тяло се възприема като аксесоар, като атрибут и му се окача цена?
  Защо голотата е… всичко друго, но не и приемана като нещо нормално?

 12. Тя може да е нещо нормално. Зависи от контекста, представянето и за какво я предназначиш. В случая Гери я предназначава за привличане на вниманието (това сама го казва). На нудисткия плаж голотата е нормална и никой не й обръща внимание. В кухнята сутрин докато си правиш кафе също. На сцената на Народния става изпълнение. В ролята Касиел Ноа Ашер.

  Голотата има значения, защото хората по принцип са облечени. Ако си ходеха голи фактът, че си гол щеше да бъде неутрален.

 13. humantorch

  Защо голотата не се приема нормално? Защото не е. Как може да се приеме буквално, след като никой друг не е гол? Приемало се е нормално при Адам и Ева, преди яденето на ябълки да влезе в менюто. Голотата няма начин да бъде приемана, като нещо нормално. И впрочем, да си представим, за момент, че е възможно.

  В такъв случай, никой не би ти обърнал внимание. Ще си ходиш гол по улиците, но нали е нормално, никой няма да се обърне след теб. Тогава какъв е смисъла? най-много да хванеш пневмония…

  Поздрави, от мен Бейн.

  П.п. Страхотна публикация Мис Размишльотини ^^

 14. Eneya

  За протокола… било е нар, а не ябълка. 🙂

 15. Bain

  Странно, винаги съм мислел че е ябълка. Но всеки греши, струва ми се. Публикацията ми харесва, защото в по – голямата си част е обективна, писателката е изказала мнение чак в края, но е поддържала златната среда. Тя не се е обявила директно за/против „Голи Думи“, а просто е изложила критиката си/насърчаването на съответната идея.

  А това за изпратените на различни блогъри писма вярно ли е? Щото ако е вярно такова нещо, извинявайте ама… Attention whore much?

 16. Не се знае какъв е бил плодът 🙂

  От Средновековието се е смятало, че е ябълка, защото това се споменава в Песента на Соломон (на песните) и защото се е правило асоциация между malus (ябълка) и malum (зло). Августин обаче смята, че е круша. Petrus Comestor смята, че е смокиня. Други кандидати са цитрон, портокал, дюля, както и кайсия (=златна ябълка). На иврит думата е tappuah=плод.

  Merci, Bain 🙂 Благодаря, че се включи заедно с Енея и всички други размишлявали тук – интересна дискусия 🙂

 17. Bain

  Леко минавам оффтопик, но честно казано мисля че открих верния плод :Р

  И колкото повече дискусии, толкова повече ще идваме ^^

 18. Пак тоя феминизъм 🙂
  И… сексизъм.
  Сексизъм е стереотипизация по белега пол.
  Например, „жените са лоши шофьори“, „мъжете са свине“ и др.
  Не всяка стереотипизация е непременно лоша, тя спестява огромно количество мислене.

  Струва си да оборваш само погрешните стереотипи, а не всички стереотипи. Защото мелниците са твърди. Например, какво лошо има в половия стереотип, според който жените са сексапилни докато са млади? Това е абсолютно вярно, самата биологична същност на човека го обосновава.

  Апропо, наскоро видях реклама на SUV, в която част от текста съдържаше: „визия, която внушава респект“ (по памет). Респект в смисъл на агресия. А агресията е част от мъжкия антураж стереотипизация.
  Секзизъм ли е? Може би. Но покъртителното за мен беше да се запитам КОГО трябва да респектира този автомобил с визията си…

  Напълно извън темата е, признавам, но съм изчерпал мнението си по въпроса някъде другаде 🙂

 19. O, silvercoin, разбира се че феминизмът се бори срещу стереотипи, които смята за погрешни 🙂 Но понякога самото стереотипизиране е self-fulfilling profecy, когато заради разпространеното мнение, че жените са лоши шофьори им се внушава да не се мъчат да се учат да карат.

  Разбира се, че жените са сексапилни, когато са млади – както и мъжете. Но после идват стереотипите, че старите жени не може/не бива/не са сексапилни, от мъжете не се изисква да са сексапилни, единствено заслужаващото внимание качество на младите жени е сексапилност и подобни. За тях става дума.

  Интересен случай с рекламата. Не съм я виждала и не мога да коментирам, но обикновено мъжете държат да респектират и други мъже, и жените. Това според стереотипа отново. И съответно да изберат тази кола, за да респектират.

  А къде си изчерпал мнението си по въпроса, да запитам аз? 🙂

  Добре дошъл тук 🙂

 20. 4i4olina

  Наистина ако си говорим за голото тяло кото за изкуство и аз се сещам за едно единствено-голата Касиел Ноа Ашер в Амок! Страхотна и вълнуваща,красива и грозна-просто тя накара публиката да съпреживява ,а не да онанира!поетесата ми е доста вулгарна-и малко ми седи евтино и пошло!

 21. „Например, какво лошо има в половия стереотип, според който жените са сексапилни докато са млади? Това е абсолютно вярно, самата биологична същност на човека го обосновава.“

  ???????
  Прощавай, от блога ти не разбрах на колко години си, но подобно твърдение открива вопиюща неопитност.
  Истинските жени, колкото повече остаряват, толкова по-сексапилни стават – и това е толкова очевидно, че изобщо се удивлявам как може да се оспорва. И е абсолютно вярно, че самата биологична същност на човека го обосновава.

 22. Затова си мисля, че въпросният сайт допада на гимназистите (и това не е негативен коментар, разбира се), за които голотата има общо взето само едно или съвсем малък брой значения. Благодаря за страхотните коментари 🙂

 23. Бих адмирирал едно представяне на “ добра“ поезия и по такъв начин с необходимата доза деликатност и балансираност. Неволно ми идват наум пиесите на Пикасо и най-вече тази, която в началото е забранена поради голото тяло. Но, ако тогава е било нещо фрапиращо сега определено подобно нещо е крайно недостатъчно. За съжаление се прокрадва идеята, че става въпрос просто за маркетинг на дадено тяло. И още един негативен образ на поетесата.

 24. Ами голотата говори. Не е само червена лампичка в стил „виж ме“. Има си собствено послание, което тя явно не е осъзнавала. И което „се бие“ с това на стиховете й. С неподозиран от нея ефект на създаване на нов, различен от намеренията й смисъл.

 25. Известен идеализъм никак не ми е чужд. Все пак е доста странно неосъзнаването на годините, на които изглежда девойката. И ако е така е твърде не добре за един човек.

 26. M

  Поезията на Гери е парекселанс лексиконна момичешка поезия. Повечето хора очакват от жените именно такива стихчета, а нейните са от най-добрите в жанра. Именно затова всички ние в крайна сметка казваме и по две-три думи за поезията й, а не само за … пърформанса.
  Аз лично много се дразня на лексиконната поезия, но не мога да отрека на Гери, че е абсолютният връх там:) Не мога й да отрека, че прави нещо ново. Нещо различно. Браво за смелостта й – трябва повече хора на литературата да експериментират. Не е задължително всеки експеримент да е успешен и качествен в дългосрочен план. Но разнообразието е гаранция за движение и живот. Още двама-трима български поети/романисти да изпровокират по такъв/друг/трети начин и след максимум година хората, влизащи в българските книжарници, ще питат „А къде е щандът със съвременна българска литература?“.

 27. М, ти сериозно ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s