Откъде идва агресията? Детската?

Наскоро си преглеждах снимките от България и забелязах тази. И понеже сега е Рош Хашана, дни на разкаяние, отърсване от зло и започване нови сметки на чисто, се замислих за злото, което извира от нея. Добре, не злото, а потенциалното зло или поне агресията. Как тя се възпитава от една реклама, която може би просто символично отразява виреещи си отношения, а може би и сама ги подклажда.

Снимката е на реклама на Нивея, която цяло лято огряваше булевард Стамболийски в София. Ясно е, че става дума за слънцезащитен крем за деца. „Красотата е грижовна“ – вероятно слоган на Нивея. А специално за децата, допълнение: „весели игри, сигурна защита“. А по средата: снимка на невинни сладки деца, както може да се очаква, които си играят, нали?

Само че лицата на тези деца са изкривени в ужасни гримаси. Това е първото, което вижда минувачът, не надписите, не и марката. На втори поглед минувачът забелязва, че децата всъщност са насочили някаква агресия към него. Момченцата не просто му се плезят, а са опънали уста с пръсти. Момиченцето му показва международния жест за псувня, протегната ръка с юмрукът на другата поставен на лакътя. Всично това под надписа „Красотата е грижовна“. Игрите са весели и те се състоят в това децата да обиждат, нападат и се подиграват някому, а някой невидим възрастен или самата Нивея бди над тях през това време.

Или може би рекламосътворителите са искали да кажат, че децата на снимката са защитени и съответно ситуацията трябва да показва колко защитени са те. Защитени в смисъл, че някой иска да ги напада, но те са на сигурно място и му се подиграват. Дори и така, колко злъч и злост има в тези жестове, изпълнени от деца. Особено като си помислим, че всъщност са защитени (уж) от лошото слънце. Нали от него предпазва кремът. Да, но децата са обърнато директно към минувача и влизат в диалог с него. Казват му с жестове нещо, което той добре познава от ежедневието си.

Не знам дали рекламата още стои и докога е стояла там. Но тя илюстрира и затвърди разбирането, че веселието, безгрижието и агресивността вървят заедно за децата. Веселието, равносилно на радостта, че си по-силен от някого и затова трябва/може/хубаво е да му се подиграваш.

Красотата (на децата) е грижовна?

Advertisements

5 Коментари

Filed under България, интелектуалстване, социално

5 responses to “Откъде идва агресията? Детската?

 1. елена

  Принципно съм много съгласна с разсъжденията ти за агресията и за това как цял куп реклами я насърчават у децата. Много пъти ми е правило впечатление това и съм мислила по въпроса. Само че… в тази конкретна реклама не успявам да видя това, което описваш. Децата, които аз познавам и с които имам контакт (а те не са никак малко) не проявяват агресия, но всички, без изключение, обичат да правят физиономии и да се правят на нещо. Разтеглят си устните, кривят си очите, размахват ръце и се правят на страшни, приемат различни образи и роли. И аз съм го правила като малка, а в момента съм най-неагресивният човек, който можеш да си представиш. Агресията ме плаши и натъжава. Не мисля, че децата от рекламата проявяват агресия. Струва ми се… свръхинтерпретация това, което си видяла, като, пак казвам, иначе съм съвсем съгласна с всичко, което казваш за агресията.

  Всичко това си е моето усещане, което ми се прииска да споделя. Чета те често и с голямо удоволствие:)

 2. Тия хлапета верно изглеждат зловещо…

 3. О, разбира се че плезенето и муцунстването не е задължително признак на агресия 🙂 Но това се разбира от контекста, докато тук го нямаме. Не казвам, че тези конкретни деца са агресивни в момента, а че образът е построен по такъв начин, че контекстът внушава това. (Пък и виж ръката на момиченцето…)

 4. Много интересна статия, която в крайно може да се обобщи в проблема за културата, в частност за агресията на рекламата. Дали децата са агресивни по природа или ние оценяваме тяхното поведение по този начин? Това е засегнато и в книгата на Ваня Константинова
  “ Благодарим ви, мистър Уан“, но тук преполагам е поставен въпросът за рекламата като агресия и за несъзнателните внушения, които идват от там. Дори случайното слагане на ръцете се третира като знак от познато равнище ( без вероятно да е), но такова е прието
  от вече обработеното ни съзнание.

 5. Мерси за посещението, bogpan 🙂
  Все чувам за тази книга и надявам се някой ден и да я имам в ръце…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s