Мъжете печелят от феминизма

igra.jpg

Както писах в блога на Петя, убедена съм, че мъжете печелят също толкова от феминизма, колкото и жените. Дори повече. Наблюдавала съм мъжете в страни, където еманципацията има много да догонва и те съвсем не ми изглеждат щастливи. Ето в какво мъжете печелят според мен от феминизма:

 • В леглото. Има статистика, според която партньорите на жените, самоопределящи се като феминистки, са по-доволни от съвместния си сексуалния си живот.
 • Благодарение на феминизма не е въпрос на чест мъжете да получават по-голяма заплата от жените си, съответно ако това се случи, те не са засегнати в честта си.
 • Не се чувстват по-малко мъже, ако не са високи и мускулести.
 • Мъжете не се смятат за по-малко мъже, ако не са способни да поправят електроуредите в къщи.
 • Могат също да си избират артистични, „женски“ и не-стъпили-здраво-на-земята професии, ако това им е на сърцето, без да се страхуват, че няма да могат да издържат семейство.
 • Мъжете може да играят с децата си (дори и ако са бебета), да прекарват повече време с тях, без да се притесняват какво ще кажат другите, защото не е тяхна работа да ги гледат (или възпитават). Дори и ако децата са момичета.
 • Да не се чувстват длъжни да правят скъпи подаръци на приятелката си, за да се доказват по този начин.
 • Могат да готвят, без да пускат щорите предварително, за да не ги видят случайно съседите. (Истински случай.)
 • Свободни са да имат чувства, а на момченцата не им викат „педерас“ или „женка“ ако ги е страх от нещо.
 • Могат да носят розови фанелки, ако им отива и харесва.
 • Да не се чувстват задължени да се сбиват, ако стане свада по въпрос на засегната мъжка чест.
 • Не ги е срам, ако случайно се наложи да подържат за малко чантата на жена си, че някой ще си помисли, че е тяхна.
 • Да не се чувстват задължени да плащат винаги те сметката ако излязат с жена.
 • Да ги канят на среща, да им се обаждат първи след първа среща и новaта приятелка да им се обяснява в любов без да чака на първо на нея.

Ако бях мъж, щеше да ми харесва феминизмът и да ми харесва повече да живея в държава, в която по случайност или не, мъжете и жените не са под властта на стереотипи.

23 коментара

Filed under интелектуалстване, социално, феминизъм

23 responses to “Мъжете печелят от феминизма

 1. Да ама на мъжете и това не им харесва. Защото сега те имат свободата да избират това и онова, а пък преди просто следваха някакви си там техни канони и не трябваше да взимат решения (особено относно цвета на дрехите си 😉 ).

 2. astilar

  Изненада ме. 🙂 Или аз съм латентна феминистка 🙂 , или партньорът ми ме манипулира, за да печели. 🙂 Какво? Поне пет от изброените привилегии са налични към момента. Само дето аз си мислех, че са в моя, а не в негова полза. 🙂 И освен моята чанта, понякога носи и раницата на малката, която е лилава с кравичка на джобчето. 🙂 През ум не ми е минавало, че някой може да я помисли за негова 🙂 🙂 🙂

 3. Феминизъм или феминизация на мъжете ? 🙂

 4. Ами да! Харесват ми страни, в които не само жените не робуват толкова на стереотипи. От отдавна си мечтая аз да се грижа за децата докато жена ми ходи на работа. Ще ги возя на велосипеда си, що излизаме извън града покрай някоя рекичка. Там ще им чета приказки, ще им показвам птиците, буболечките и горските растения. Може и риба да ловим.
  Също така мисля, че не е зле да почна работа в детска градина. Какво пък, правиш разни игри за децата, четеш им приказки, пускаш им филмчета на видеото или пък им свириш на пиано. Пък и като мъж може би повече ще те слушат, кой знае…
  А за оня, дето пускал щорите и после почвал да готви, направо думи нямам! Абе какво толкова е мъж да почне да готви!? Според мен на истинския модерен мъж му трябва жена само за любов. Всичко останало трябва сам да го прави (готвене, чистене, пране). Тъй де, откъде накъде жената ще пере ТВОИТЕ чорапи? Пък така и мъжът е по-независим, не седи да се чуди „Сега ако я зарежа кой ще ми готви/пере/чисти?“

  Хубаво е човек да чуе „Скъпи, вече печеля достатъчно, може и да не ходиш на работа“ или „Скъпи, настоявам аз да плата сметката“. Не е много приятен израза „Панталеев, жиголо нещастно, пак не си ми измил велосипеда!“.
  Приятно е когато жените се чувстват наистина свободни. Симпатични са онези момичета, дето ходят по улиците с изтъркани дънки и маратонки, скачат си весело по улиците, пият бира, седнали на тротоара, хилят се и се закачат с момчетата.
  Обаче понякога усещам, че някои жени разбират феминизма като не като равноправие, а като доминация над мъжа. Мисля, че равноправието не трябва да се извращава в диктат на жената над мъжа. А за жените-работохолички, дето от са омъжени за работата си е друга тема, но и то си е следствие донякъде от криворазбрания феминизъм.

  Поздрави на всички!

 5. Ех че хубав пост 🙂
  Ето и малко от мен (съгласно-несъгласно):

  Не се чувстват по-малко мъже, ако не са високи и мускулести.
  Тук няма да се съглася: това че една жена е феминистка не й променя вкуса за мъже.

  Мъжете не се смятат за по-малко мъже, ако не са способни да поправят електроуредите в къщи.
  Потвърждавам- това го разбрах когато докато пийвах бира с трима младежи Петя и Гергана ми сглобяваха новия компютър който бях купил на части.

  slainte!

 6. Дам, и вече не ви е срам да слушате Брайън Адамс 🙂
  Ех, че щастливи мъжееееее – искам и аз като тях 🙂

 7. Ааааа не съм съгласна! Отказвам да сменям бушони и да оправям контактите! Това знам как се прави, но не ща да го правя, защото любимия не знае как! 🙂

 8. @Svetlina Че то и преди не ме беше срам да слушам Брайън Адамс. И Селин Дион харесвам 🙂

  @Pippilota Mentolka Ей това е проблема с феминизма: рано или късно жените стигат до извода, че не им се поправят контакти: не защото не могат, а защото поправянето на контакти е откровено досадна работа.

  Всъщност като се замисля- съгласен съм да готвя и да чистя ако момичето любезно се занимава с ремонтните работи… само розово не ме карайте да нося- не ми отива 🙂

  А държането на дамска чанта не е никакъв проблем, но опитът показва следното: ако жена ти е оставила чантата си да я държиш причината най-вероятно е, че тя е влязла в някой магазин и ще прекара там следващите 45 минути 🙂

  Мисля, че при така описаните предимства за мъжете, феминизмът трябва да се прекръсти на „джендъризъм“. Поздрави на всички 🙂

 9. е, че то за 45 минутиииии – тя за дъвки ли е влязла?

 10. Първо, извинете ме, че не предупредих, че ще отсъствам за няколко дни по работа и без достъп до интернет и вашите коментари!

  @ Светлина, за розовите фанелки, мъжете могат да правят цветови грешки дори и само с два цвята на разположение 🙂

  @астилар, Ами повечето жени са феминистки, просто не го знаят… Да не говорим за мъжете. 🙂 Те ако наистина заеха какво е феминизъм първи щяха да се запишат. А то е неробуване на стереотипи за разделението на половите роли.

  @Пипи… А защо феминизация? Помня филма „Ягоди и шоколад“, където Диего разказва за свой познат, чиито баща не му позволявал да учи за пианист, било женствено. Та думата ми е, че какво е женствено или не във всяко общество е различно.

  @Христо, докосваш един много болезнен въпрос – а именно, че много мъже са дискриминрани когато искат да упражняват професия, стандартно отредена за жени, например учители в детска градина. Тук например е честа практика да се наемат тийнейджъри за бавачки на деца под 12 години, въпреки това много малко родители биха наели момчета за тази работа. Познавам няколко момчета, които с мерак си търсеха такава работа и бяха дълбоко засегнати от откровения отказ по ясно изказаната причина. Момчетата се смятат за неспособни да поемат отговорност, да се грижат за някого и така нататък. Това също си е дискриминация. От друга страна ме радва, когато виждам семейства, в които с идването на децата са решили, че е по-практично мъжът да гледа децата като малки (примерно има свободна професия и е по-удобно за него да остане вкъщи). А е доказано, че момичетата прекарали повече време с бащите си стават по-уверени в себе си, момчетата пък стават по-уравновесени.

  @Никодил, може вкусовете да са същите, но работата е там, че същността на мъжа вече не е в мускулите и ръста, така че дори и да ги няма, не губи от мъжествеността си. 🙂 Както и жените не са по-малко жени ако са по-малко надарени физически.
  Освен това, ако жената е влязла в магазин, на нея чантата ще трябва.
  За розовото – само ако му отива!
  И въобще, мисля, че най-удачно е работата да се разпределя според талантите и наклонностите, отколкото според стереотипите. Аз обичам да готвя и гладя, но мразя да пазарувам и чистя. Бих поправяла уреди, но ме няма в следенето на сметките дали са платени и така нататък…

  Мерси ви за допълненията… Джендъризъм? Хм. Ще проверя дали е вече заето 🙂

 11. Привет 🙂 Ето че от блога на Петя прескочих тук и съм наистина доволна. Получих добри отговори на моите въпроси. И съм съгласна с това, което си написала.

  Наистина е интересен момента с избора на професии, макар тези граници мъжки/женски-дейности вече да са по-размити. Но фактите са факти. Така аз се опитвам в момента да убедя най-добрия ми приятел, че действително си струва да учи актьорско майсторство, предвид неговата емоционалност и интереси, вместо право и икономически науки (което е поредния опит на родителите му да му намекнат, как ще има статут на силен и истински мъж, процес, който го уморява, откакто беше детенце). Това е може би малко неподходящ пример, тъй като е твърде частен, но все пак показва резултата от насадени разбирания.

  Много се забавлявах да чета коментарите и на останалите 🙂 Това с чантата на жената, розовите блузки и розовата музика в слушалките искрено ме разсмя!

  Поздрави от мен!

 12. Радвам се, че си се забавлявала, Anchett 🙂

  Ами те всички случаи са частни ако се разглеждат поотделно… но съберат ли се заедно, стават силни 😉

  Още допълнения по темата, автор hommelette в блога на Петя:

  И още нещо, за мъжествени минават един куп саморазрушителни действия. Да пиеш алкохол, да караш с висока скорост мощни коли (които горят супер много петрол и тровят въздуха – друга тема, но не мога да се въздържа), да участваш в сбивания, да правиш безразборен секс без да влагаш чувства, да пушиш, да не ти пука за здравето ти, да бъдеш безразсъдно смел и т.н., сещате се и още сигурно.
  В този дух никак не е чудно, че мъжете подлежат на по-висока смъртност във всички възрасти и че с тях има много повече нещастни случаи. По този повод много ми е важно да предпазя сина си доколкото е възможно от попиването на подобни идеали за мъжественост.

 13. Geo

  Като четох за „феминизма“,ми хрумна идеята да регистрима клуб“ Ретро любовник“.В него такива като мене ,ще си обсъждат на воля,как да държим палтото на жената като се облича, как да преместим стола когато сяда на масата,как да целунем ръка,как да поднесем цвете или просто измислим необичайно място за романтична среща.
  Екзотичен клуб би бил, но пък ще има какво да завещаем на синовете си, а това никак няма да е малко.Просто,ще ги научим да останат мъже и убеден съм ще са по-щастливи…

 14. А най-добре ще е да ги научите не да го могат, а да го искат 🙂

 15. Ами, Светли, няма нужда да го искат насила 😉 . Важното е да го могат, и ако случайно си поискат, то е там. Но… има неща, които не се пазарят и тях трябва да искат – тези, които се отнасят до други хора.

  Гео, а защо ретро? Всички тези неща и аз ги мога, тук и сега. Държа палта на други хора, и на мен ми държат естествено, цветя също съм подарявала, а за измисляне на романтично място, там съм специалистка. И без някой да ме обучава. 😉 Защо да е необходим някакъв клуб за това, сигурно и с членски внос? А и какво общо има с мъжествеността?

 16. Geo

  „Размисли“,
  В този клуб ще приемаме жени само ако са : „Колкото умни през деня, толкова глупави през ноща…“ Иначе и аз съм от тия мъже които нищо друго не държат добре в ръце-освен цици и химикалка!
  Сега сериозно:Тези обноски са ретро.За съжаление…За съжаление, защото са еманация на природата която е казала че мъжа и жената сме равни, но сме различни.
  Точно в отношението към жената се крие мъжествеността , а не в размера…

 17. Ха ха 🙂 Развеселяваш ме. А защо ви трябват глупави жени през нощта, Гео?
  Не смятам да кандидатствам в клуба по простата причина, че тези обноски са много лесни за научаване и без клуб 😉

  По мои наблюдения тези обноски не са ретро. Иначе си много прав, че отношението към жената е ключ към мъжествеността.

  (Това не го разбирам много: „За съжаление, защото са еманация на природата която е казала че мъжа и жената сме равни, но сме различни.“)

 18. Geo

  Ами смятам,че Твореца е довел живота до това,че да сме „равни“, но едновременно с това ни е направил коренно „различни“. Колкото по добре двата пола го разбират, толкова по щастливо могат да живеят заедно.
  За съжаление тези неща не се учат в училище.За мъжа и жената,“равни но различни…“.Децата ни биха си спестили доста разочарования, които всъщност могат и да не са..

 19. Geo

  Това ще излезе ли…

 20. ОГНЯН КИРИЛОВ

  МРЪСНИ ДОЛНИ ФЕМИНИСТКИ
  ДОЛУ ФЕМИНИЗМА
  ДОЛУ ЕМАНЦИПАЦИЯТА
  ДОЛУ 8 МАРТ

 21. ОГНЯН КИРИЛОВ

  СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ ФЕМИНИСТКИ

 22. ОГНЯН КИРИЛОВ

  СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ ФЕМИНИСТКИ .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s